Dubai

Introductie Dubai

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bestaan uit 7 emiraten, daarvan is Dubai de meest bekende. De andere 6 emiraten zijn Ras Al Khaimah, Sharjah, Abu Dhabi, Ajman, Fujairah, en Umm al-Quwain. De VAE grenst aan Oman en Saoedi-Arabië.

Voorafgaand aan de vorming van de VAE, was elke Emiraat een sjeikdom dat werd bestuurd door een sjeik van de meest invloedrijke stam in dat gebied.

De VAE heeft een oppervlakte van 83.600 vierkante kilometer, en de bevolking telt ongeveer 4,5 miljoen mensen. VAE heeft een van de meest diverse bevolkingsgroepen in het Midden-Oosten. 19% van de bevolking is afkomstig uit de Emiraten, en 23% zijn Arabieren van afkomstig uit andere landen en Iraniër. Naar schatting bestaat 73,9 procent van de bevolking uit niet-staatsburgers. Dit is een van de hoogste percentages ter wereld van allochtonen in een natie. De officiële taal van de VAE is Arabisch, maar Engels wordt veelal gesproken in de commerciële sector en door overheidsinstanties.

Elke Emiraat heeft een lokale overheid, welke lokale wetten toepassen binnen die Emiraat. Er bestaat echter ook een federale wet welke van toepassing is op de VAE als geheel en deze wet staat boven de bepalingen van de lokale wetgeving.

In 1971, werd de VAE lid van de Arabische Liga, en sindsdien is het land ook lid geworden van onder andere internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, het Internationaal Monetair Fonds, de Internationale Arbeidsorganisatie, Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC), de Organisatie van Arabische olie-exporterende Landen, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Internationale Organisatie voor Industriële Ontwikkeling.

Economisch klimaat

De VAE, rijk aan olie en aardgas, is uitgegroeid tot zeer welvarend land na het aantrekken van directe buitenlandse investeringen in de jaren €70. Het is op de 39e plaats relatief hoog geïndexeerde op de Human Development Index van het Aziatische continent en had een BBP koopkrachtpariteit van 164,4 miljard dollar in 2007.

De economie van de Verenigde Arabische Emiraten groeit snel, en ieder jaar stijgt het Bruto Nationaal Product. Met dank aan de ontwikkelde financiële dienstensector, het toerisme, de internationale handel, en de waarschijnlijke invoering van BTW in de nabije toekomst, zijn de Verenigde Arabische Emiraten minder afhankelijk van de olie en gaswinning. Buiten de voorgestelde invoering van de BTW, kent de VAE geen inkomsten of winstbelastingen, waardoor de binnenlandse economie optimaal wordt gestimuleerd.

De VAE kent ook vele handelsvrije zones, waarvan de grootste in Dubai zijn gelegen. Deze handelsvrije zones ontwijken naast belastingen ook bureaucratische regulaties en kennen geen beperkingen op buitenlands aandeelhouderschap. Hoewel de VAE steeds minder afhankelijk wordt van natuurlijke hulpbronnen als bron van inkomsten, spelen aardolie en aardgas-export nog steeds een belangrijke rol in de economie. Met name in Abu Dhabi. Een enorme groei in de onroerend goed sector, een groeiende industriële basis, en een bloeiende dienstensector helpen de VAE zijn economie te diversifiëren.

Het BNP per hoofd van de bevolking staat momenteel als 14e in de wereld en 3e in het Midden-Oosten na Qatar en Koeweit. Alle beschikbare statistieken geven aan dat de VAE momenteel een van de snelst groeiende economieën ter wereld heeft. Volgens een recent rapport van het ministerie van Financiën en Industrie, steeg de reële bbp met 35 procent in 2006 tot 175 miljard dollar, vergeleken met 130 miljard dollar in 2005.

Grote toename van de import deed zich voor in half-fabrikaten, machines en vervoermaterieel. Die zijn samen goed voor 80% van de totale import. Een andere belangrijke bron van inkomsten is de Abu Dhabi Investment Authority, waarin de investeringen van Abu Dhabi naar schatting 360 miljard dollar aan buitenlandse investeringen en een geschatte 900 miljard dollar in activa wordt beheerd.

Ondernemingsklimaat

Dubai profiteert van de geostrategische positie tussen Europa en het Verre Oosten. Ook profiteert men van een robuuste regelgevende instantie die bekend staat om zijn economische en politieke stabiliteit. Sinds begin 1980, zijn de twee belangrijkste economische doelstellingen van de VAE regering geweest het verminderen van de afhankelijkheid van olie en het stimuleren particuliere investeringen.

Het feit dat er geen beperkingen worden gelegd op de lopende en kapitaalrekening transacties geeft de uitvoering van deze doelstellingen aan. Evenals het feit dat buitenlandse entiteiten dividenden, winsten, interest of royalty’s kunnen ontvangen zonder beperking. Met uitzondering van de buitenlandse banken die nodig zijn om de goedkeuring van de Centrale Bank te verkrijgen voor hun repatriëring winst. De VAE beoogt de bevordering van vrije handel met minimale beperkingen op de buitenlandse handel en investeringen.

De VAE heeft een uitstekende infrastructuur in de financiële dienstverlening, communicatie, transport en andere ondersteunende diensten.
Er wordt gewerkt op de grootste luchthaven van de wereld, het Dubai World Central International Airport in Jebel Ali.

Zes internationale luchthavens zijn er in gebruik, in Abu Dhabi, Al Ain, Dubai, Sharjah, Ras Al Khaimah en Fujairah. Grote buitenlandse maatschappijen opereren vanuit de VAE en aansluitingen zijn beschikbaar voor de meeste delen van de wereld. De VAE biedt een uitstekende infrastructuur voor de scheepvaart vanwege zijn vooraanstaande positie als het centrum van vrachtverkeer in het Midden-Oosten. Grote zeehavens op de Arabische Golf zijn Mina Zayed in Abu Dhabi, Port Rashid en Port Jebel Ali in Dubai, Port Khalid in Sharjah en Port Saqr in Ras Al Khaimah.

Deze zeehanvens worden gebruikt door de grootste schepen ter de wereld en bieden een doorlooptijd die vergelijkbaar is met elk ontwikkeld havengebied ter wereld. De VAE biedt uitstekende faciliteiten op scheepsreparatie in de droogdok in Dubai, Abu Dhabi Ship Building Yard en Ajman Ship Repair Yard. De Dubai droogdok is een van de grootste droogdokken ter wereld.

Het transport over de weg is goed geregeld. Alles is gemakkelijk beschikbaar zijn voor de overslag over land naar andere Midden-Oosten locaties.

Free Trade Zones

De ontwikkeling van de Free Trade Zones biedt een groot aantal locaties in de VAE waar een buitenlandse belegger een onderneming kan het opzetten die 100 procent eigendom is. Elke vrije zone concentreert zich op bepaalde soorten investeringen. Er zijn voldoende geschoolde arbeidskrachten beschikbaar, moderne communicatie, zee / lucht vervoer, een uitstekende infrastructuur en de geografische ligging van de VAE alle dienen om de buitenlandse investeerder een stabiel en betrouwbaar investeringsklimaat te bieden.

In de afgelopen jaren hebben veel multinationale bedrijven gekozen om hun regionale hoofdkantoor in de Verenigde Arabische Emiraten te verplaatsen. Dubai heeft geleid tot het verkrijgen van een reputatie als een regionale distributiecentrum, met Abu Dhabi behoud van de meer traditionele olie-en gasindustrie. De oprichting van de Free Trade Zones (FTZs) in de VAE is een van de meest belangrijke en veelbelovende initiatieven genomen voor het aantrekken van buitenlandse investeringen. Dubai was de eerste Emiraat met een Free Trade Zone. De algemene voordelen vestiging in een FTZ:

– 100 procent buitenlands eigendom;
– Geen beperkingen op het resultaat repatriëring;
– Geen uitwisseling controles;
– Gegarandeerd geen vennootschaps-en inkomstenbelasting voor 15 tot 50 jaar vanaf setup;
– beschikbaarheid van kantoren, fabrieksgebouwen en pakhuizen;
– uitstekende haven, luchthaven-en wegvervoer infrastructuur;
– nutsbedrijven en efficiënte vormen van communicatie;
– geen invoer-of uitvoerrechten, (behalve voor de verkoop van FTZs gemaakt in de VAE en de rest van de GCC);
– Geen werving beperkingen, en bijzondere bijstand bij het verkrijgen van werkvergunningen voor buitenlands personeel.

Dubai heeft in korte tijd veel vrijhandelszones opgezet. Elke zone focust zich op een bepaald type industrie of investering. De namen en industrie focus van de vele vrije zones in Dubai zijn:

Jebel Ali Free Zone – industrie, zware industrie en distributie. Ook omvat:
Dubai Auto’s en Automotive Zone: re-export van auto’s
Dubai Gold and Diamond Park: de handel in edele metalen en edelstenen
Dubai Airport Free Zone – lichte industrie, assemblage, distributie, service industrie
zoals verzekeringen
Dubai Technologie en Media Free Zone – deze zone omvat:
Dubai Internet City: informatie en communicatie
Dubai Media City: media gerelateerde business
Kennis Village: onderwijs en leren inrichtingen
Dubai Metals and Commodities Centre – is gericht op het aantrekken van de ‘s werelds toonaangevende kostbare
metalen, juwelen en grondstoffen handelaren. Deze zone omvat ook een productie
faciliteit en een diamant-trading bourse.
Dubai International Financial Centre (DIFC) – Deze vrije zone richt zich op financiële
instellingen en financiële diensten aan ondernemingen en heeft als doel het vaststellen van de VAE als een toonaangevende
financieel centrum. De zone is onderworpen aan een uitvoerige regelgeving die
volgt de internationale normen. De regelgevende instantie in het DIFC is de Dubai
Financial Services Authority.
Dubai Healthcare City – richt zich op aanbieders van gezondheidszorg, medisch onderwijs
en onderzoek.
Dubai Maritime City-in het proces van worden gecreëerd en is bedoeld om bedrijven aan te trekken
vaartuig bezig met ontwerp, de fabricage, reparatie en onderhoud en mariene
beheer en aanverwante diensten.

RAK (Ras al Khaimah)

Een ander belangrijk Free Trade Zone ligt in het emiraat Ras al Khaimah (RAK).
De handelsvrije zone is opgericht op 1 mei 2000 bij Al Hulayla Island. Deze vrijhandelszone richt zich op alle soorten van de investeringen met een agressief marketing plan dat gericht is op deze zone om te zetten in de toonaangevende vrijhandelszone van de noordelijke Emiraten.
De Free Trade Zone in RAK staat bekend om meer toegankelijkheid voor ondernemers, de lagere vergoedingen en een snellere verwerking dan in Dubai.

Dubai als fiscaal vestigingland

In 2002 ontwikkelde Dubai plannen voor de Dubai International Financial Centre (DIFC), dat een belangrijk financieel entrepot blijkt te zijn. Het DIFC vult een belangrijk gat in de markt voor internationale Sharia banking, vermogensbeheer en levensverzekeringen. Een van de grootste verkooppunten is dat het een beroep doet op zowel Arabisch geld op zoek naar een lokaal centrum van uitmuntendheid en West-cash zoeken naar verfijning en veiligheid.

Deutsche Bank, HSBC en Standard Chartered Bank behoorden tot de vele internationale financiële bedrijven die zich hebben aangemeld als een van de eerste bewoners van DIFC. In november 2007 is het aantal bedrijven in licentie door de Dubai Financial Services Authority (DFSA) om te werken in het DIFC hadden bereikt de 200-merk, dat bestaat uit 158 erkende ondernemingen, met 37 Aanvullende Service Providers en 5 Bedrijfsrevisoren.

In de afgelopen 12 jaar is de Dubai Airport Free Zone uitgegroeid tot een van de meest succesvolle economische ondernemingen in de Golfregio. De HandelsVrije Zone is het thuis voor meer dan 1.500 multinationale ondernemingen met flexibele operatie processen die voldoen aan de vraag klant.

Voordelen van Verenigde Arabische Emiraten:

– Verschillende emiraten met verschillende voordelen
– Een sterk handelsland en geen imago van een belastingparadijs
– Belastingverdragen met enkele hoge belastinglanden (waaronder Nederland)
– Geen inkomsten- en winstbelastingen
– Geen successie of giftbelastingen

Belastingrecht

Algemeen

De VAE heeft geen allesomvattende fiscale wetgeving op federaal niveau. Enkele van de Emiraten hebben hun eigen inkomstenbelasting decreten en deze zijn vrij gelijkwaardig in de natuur en tekst. Er zijn momenteel wettelijke regelingen van kracht zijn in de Emiraten van Abu Dhabi (Abu Dhabi inkomstenbelasting decreet van 1965), Ajman, Dubai (Dubai inkomstenbelasting decreet van 1969), Ras al Khaima en Sharjah (Sharjah Inkomstenbelasting decreet van 1968) tot vaststelling van een algemeen Vpb-regime.

De VAE legt geen vennootschapsbelasting (met uitzondering van olie-en gasmaatschappijen en bijkantoren van buitenlandse banken).

Een bedrijf is opgenomen in de VAE ingezeten mits het bedrijf kan aantonen dat:

– Alle aandelen van de vennootschap beneficiair worden aangehouden door ingezetenen van de VAE, of
– Alle of vrijwel alle inkomsten van de onderneming wordt verkregen door het bedrijf uit de actieve uitoefening van een beroep of bedrijf, anders dan een investering het bedrijfsleven in de Verenigde Arabische Emiraten, en alle of nagenoeg alle van de waarde van het vermogen van het bedrijf te wijten is aan gebruikte goederen in dat de handel of bedrijf.

De wet vereist bedrijven, ondernemingen en filialen van buitenlandse bedrijven om een lokaal geregistreerde accountants te benoemen voor controle van hun jaarrekening. In de praktijk
worden gecontroleerde financiële overzichten ingediend op het moment van vernieuwing van de handelsvergunning.

Free Trade Zone bedrijven (FTZ)

FTZ’s hebben hun eigen wetten en regelgeving. De boekhouding en audit vereisten kunnen verschillen tussen vrije zones. Bijvoorbeeld, Jebel Ali Free Zone en Dubai Airport Free Zone vereisen entiteiten met beperkte aansprakelijkheid een jaarrekening in te dienen, samen met een auditrapport, binnen drie maanden na het einde van het boekjaar. Echter, een entiteit met beperkte aansprakelijkheid in de Dubai Technologie en Media Free Zone is niet onderworpen aan deze eis.

Belastingverdragen

De VAE heeft meer dan 30 inkomstenbelasting verdragen gesloten en ongeveer 5 scheepvaart en de luchtvaart overeenkomsten. De belastingverdragen zijn ook van toepassing op de individuele emiraten. De belastingverdragen zijn overeengekomen met de volgende landen:

Algerije, Armenië, Oostenrijk, Wit-Rusland, België, Canada, China, Tsjechië, Egypte, Finland, Frankrijk, Duitsland, India, Indonesië, Italië, Korea, Libanon, Maleisië, Mongolië, Mozambique, Marokko, Nieuw-Zeeland, Pakistan, Polen, Filippijnen, Roemenië, Singapore, Sri Lanka, Soedan, Syrië, Thailand, Tadzjikistan, Tunesië, Turkije, Turkmenistan, Oekraïne, en Jemen. Singapore, Zwitserland, Nederland, Turkije, de VS, de Malediven,
Syrië, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Azerbeidzjan, Sri Lanka, India en de Tsjechische republiek.

De VAE heeft geen anti-ontwijking regels.

BTW

Een BTW stelsel is momenteel niet ingevoerd, maar een implementatie van een BTW-tarief van ongeveer 3-5% is voorgesteld. De BTW zal niet worden opgelegd aan bedrijven gevestigd in de Free Trade Zones.

Ondernemingsrecht

Het federale juridische systeem werd ingevoerd in 1971, dat geldt voor alle emiraten met uitzondering van de Emiraten Dubai en Ra’s al Khaymah. De belangrijkste kracht van het gezag (in het bijzonder die verband houden met het bedrijfsleven en bedrijven) valt onder de bevoegdheid van de federale overheid, de nationale autoriteiten zijn alleen bevoegd om besluiten te nemen in verband met de lokale bedrijven.
Onder federale wet No Acht van 1984, de Commercial Bedrijven wet, zoals gewijzigd, en de federale wet nr. 18 van 1981 betreffende de organisatie van commerciële bureaus, kunnen buitenlandse bedrijven actief in de Verenigde Arabische Emiraten door:

a) Een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
b) Een filiaal of een vertegenwoordiging van een buitenlandse onderneming
c) Als onderdeel van een privaat-of publiekrechtelijke naamloze vennootschap
d) Als partner in een eenvoudige commanditaire vennootschap
e) Als onderdeel van een joint venture
f) Dienstverlening als een professional of een adviseur door middel van een burgerlijk vennootschap

Het is noodzakelijk om te voldoen aan zowel de federale en lokale wetgeving zoals toegepast door de ministeries van de federale regering en de Economische Afdeling in elk Emiraat.

Een onafhankelijke vrije zone autoriteit regelt alles binnen de handelsvrije zone. De regels en voorschriften van elke handelsvrijezone verschillen niet veel van elkaar. De VAE Bedrijven Wet is niet van toepassing in de FTZs.

Free Zone Company (FZCO)

Een FZCO heeft de volgende kenmerken:

– Beperkte aansprakelijkheid
– Een minimum van twee aandeelhouders
– Minimum kapitaal is afhankelijk van het FTZ
– Free Zone Establishment (FZE)

Een FZE heeft de volgende kenmerken:
– Beperkte aansprakelijkheid
– Een maximum van een aandeelhouder
– Minimum kapitaal is afhankelijk van het FTZ

Financiele stelsel

Veel van de grootste banken in de wereld hebben reeds een sterke aanwezigheid in Dubai. Grote namen zoals Abbey National Offshore, Offshore HSBC, ABN Amro, Barclays, Dresdner en Merrill Lynch hebben een kantoor in de VAE. Nadat alle ontwikkelingen in de handelsvrije zondes zijn afgerond wordt de VAE naar verwachting huis van nog meer offshore-filialen van de grote banken in de wereld.
De financiële instellingen in Dubai zijn geregeld door de Central bank van de Verenigde Arabische Emiraten.

De centrale bank van de Verenigde Arabische Emiraten startte officieel met haar werkzaamheden op
11 december 1980 met als belangrijkste doelstelling om toezicht te houden op beleid van het directe monetaire, krediet-en bankwezen. Toezicht op de uitvoering van dit beleid in overeenstemming met het algemene beleid van de staat.
Er zijn vele andere binnen-en buitenlandse banken in de VAE die zich door middel van een volledig assortiment van faciliteiten uitbreiden tot de buitenlandse investeerder. Naast de banken, zijn er ook veel verzekeringsmaatschappijen, makelaars, financieel adviseurs en andere financiële dienstverleners. Met de komst van de Dubai International Financial Centre, is de VAE ingesteld op een mondiale financieel stabiele toekomst.

De VAE voorziet in offshore financiële diensten voor mensen die wonen en werken in het buitenland en mensen die op zoek zijn naar een veilige haven om hun rijkdom te laten groeien. De banken in de VAE staan bekend om de uitstekende omgang met lokale en regionale bankiersbedrijven, met inbegrip van adviesdiensten, bijkomende, gefinancierd en niet-gefinancierde business development.
Als een offshore centrum, bieden zij de klanten gemak, veiligheid, belastingen en uitkeringen islamitisch bankieren opties.

De offshore-banksector in Dubai heeft een boost gezien in bankdeposito’s na de invoering van de EU-richtlijn spaarbelasting in juli 2005. Welke veel andere traditionele offshore centra onaantrekkelijk heeft gemaakt. Zodra alle ondernemingen in de DIFC zijn voltooid zal het offshore bankieren in Dubai opstijgen en het centrum uitgroeien tot een van de meest populaire en succesvolle ter wereld.